PYSZNE JAGODZIANKI W ZDROWSZEJ WERSJI
Jagody – cenne właściwości odżywcze
Jagody posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych m.in. witamin C i A, selenu, cynku i manganu. Tak jak inne owoce jagodowe posiadają silne właściwości przeciwutleniające – dlatego powinny znajdować się w naszej diecie w jak największych ilościach. Jednym z wielu pomysłów na wykorzystanie jagód są jagodzianki, poniżej znajdziesz przepis na nie w nieco zdrowszej wersji.
Przepis na jagodzianki
SKŁADNIKI NA 14 SZTUK JAGODZIANEK

Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 30g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 280ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 80g rozpuszczonego masła
- żółtko
- 20g cukru
- 20g erytrytolu
- 50ml wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 600g leśnych jagód
- 25g erytrytolu
- 30g skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
- 20g masła
- 20g erytryolu
- 20g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 20g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- żółtko
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto na jagodzianki:
W misce umieszczamy mleko, mąkę, rozkruszone drożdże, żółtko, cukier, erytrytol i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto. Po chwili dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Łączymy razem z mlekiem. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w nasłonecznione, ciepłe miejsce na minimum godzinę (do wyrośnięcia).
Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę, formujemy rulon i kroimy na 14 części.
Nadzienie:
Jagody dokładnie myjemy. Dodajemy do nich słodzidło oraz skrobię ziemniaczaną i delikatnie łączymy.
Kruszonka:
Zimne masło łączymy palcami razem ze słodzidłem, mąką orkiszową i zmielonymi migdałami. Żółtko zostawiamy do wysmarowania jagodzianek przed oprószeniem kruszonką.
Całość:
Kawałki ciasta wałkujemy na cienkie plasterki. Umieszczamy kawałek ciasta na dłoni i obficie nakładamy nadzienie jagodowe. Zaklejamy ciasto (podobnie jak pierogi) i formujemy na drożdżówkę. Postępujemy podobnie z każdym kawałkiem ciasta. Układamy je na blaszce do pieczenia i jeszcze na moment przykrywamy ściereczką.
Żółtko jaja rozbijamy i smarujemy nim drożdżówki. Posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C.
Pyszne jagodzianki w zdrowszej wersji GOTOWE
Jeśli chodzi o kaloryczność jagodzianek, jedna sztuka zawiera:
- 278 kcal
- 7,1g białka
- 9,7g tłuszczu
- 41,8g węglowodanów

FIT WSKAZÓWKI
- Ze względu na dodatek mąki orkiszowej i migdałowej jagodzianki te będą lepszym zamiennikiem od tradycyjnych przede wszystkim dla osób cierpiących na cukrzycę lub insulinooporność.
- Mleko krowie możemy zastąpić napojem roślinnym – np. sojowym, migdałowym lub owsianym.
- Zamiast jagód świetnie sprawdzą się też borówki, porzeczki lub jeżyny.
SMACZNEGO!