CIASTO A’LA SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
Idealne ciasto na upały
Jeśli jednym słowem miałabym opisać czerwiec definitywnie byłoby to słowo TRUSKAWKI. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na FIT CIASTO a’la sernik z truskawkami.
Przepis na ciasto
SKŁADNIKI NA FORMĘ 26CM
Biszkopt:
- 5 jajek
- 120g mąki orkiszowej
- 80g mąki pszennej
- 50g erytrytolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500g serka mascarpone (lub ricotty)
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody
- 100g truskawek pokrojonych w małą kosteczkę
Galaretka:
- 200g truskawek
- galaretka truskawkowa bez cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto biszkoptowe:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy erytrytol i miksujemy na wysokich obrotach. Po chwili łączymy razem z żółtkami (dodajemy je najlepiej pojedynczo). Po połączeniu jajek wraz ze słodzidłem dodajemy mąkę, którą wsypujemy do ciasta partiami i mieszamy za pomocą łyżki (nie miksujemy). Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie łączymy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180*C przez 40-45 minut.
Masa serowa:
Mascarpone łączymy razem z jogurtem naturalnym oraz pokrojonymi truskawkami. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku. Po dokładnym rozpuszczeniu żelatyny, przelewamy ją do serka i mieszamy.
Galaretka truskawkowa:
Torebkę galaretki rozpuszczamy w 220ml wody. Truskawki blendujemy lub rozgniatamy za pomocą widelca. Galaretkę mieszamy razem z truskawkami i czekamy do jej lekkiego zastygnięcia.
Całość:
Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu przecinamy na pół. Najwygodniej całość składników połączyć ponownie w tortownicy – na jej dół wykładamy połowę ciasta biszkoptowego. Następnie dodajemy masę serową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wylewamy na wierzch lekko zastygniętą galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 6 godfzin (najlepiej na całą noc).
Pyszne letnie ciasto z truskawkami i serkiem mascarpone GOTOWE
Jeśli chodzi o kaloryczność ciasta, 1 kawałek (1/12 ciasta) to:
- 276 kcal
- 7,5 białka
- 19,4 g tłuszczu
- 18,2g węglowodanów
FIT WSKAZÓWKI
- Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność ciasta – zamień mascarpone na ricottę lub ser twarogowy chudy.
- Zamiast truskawek możesz śmiało użyć innych świeżych owoców – borówki, jagody i maliny sprawdzą się równie dobrze..
- Jesienią i zimą możesz użyć również owoców mrożonych.
SMACZNEGO!